Ideeën ruil varkensrechten

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) krijgt verschillende initiatieven binnen om een deel van de varkensrechten in te ruilen voor fosfaatrechten voor de melkveehouderij.

De varkenshouderij zit al jaren in een dip. Door het hoge varkensaanbod liggen de prijzen laag. De POV-regiegroep ‘Vitale Varkenshouderij’ werkt aan een totaalplan voor een structurele verbetering voor de lange termijn zekerheid.
Hiervoor levert de praktijk verschillende plannen aan. DLV-directeur Paul Bens ziet kansen in het omzetten van maximaal 20 procent van de varkensrechten naar fosfaatrechten voor rundveehouders. ‘Dit betekent 13 miljoen kilo aan fosfaatrechten. Voor varkenshouders minder varkensaanbod en minder voer- en mestafzetkosten, terwijl voor de rundveehouderij lucht op de fosfaatmarkt komt’, stelt Bens.
Eric Douma, vicevoorzitter van POV, wil nog niet op de initiatieven reageren: ‘De regiegroep werkt aan een compleet plan, het is niet goed wanneer we bij voorbaat al eventuele delen van dit plan bediscussiëren.’
Ook Kees Romijn, voorzitter van de LTO vakgroep Melkveehouderij, is afwachtend: ‘Vanuit de vakgroepen hebben we altijd gesteld dat er bij een dergelijk initiatief een win-winsituatie moet zijn voor zowel de melkveehouderij als de varkenshouderij. We wachten met belangstelling de ideeën van de regiegroep af.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer