Bijna overal bladschimmels

Het IRS en Cosun melden dat vanuit de meeste teeltregio’s voor suikerbieten waarschuwingen voor bladschimmels zijn binnengekomen.

Begin deze week zijn op suikerbietenpercelen in Noord-Holland aantastingen van cercospora, stemphylium en meeldauw gevonden. Alleen vanuit het noordelijk kleigebied en het vaste land van Zuid-Holland zijn dit seizoen nog geen meldingen bekend van bladschimmels, aldus Cosun.
De bladschimmelwaarschuwingsdienst adviseert alle bietentelers alert te zijn en hun percelen regelmatig te controleren. Bestrijding is nodig bij waarneming van de eerste schimmelvlekjes.
De eerste melding van bladschimmels was dit seizoen afkomstig uit Flevoland op 3 juli. Daar werden toen op twee percelen vroege aantastingen van stemphylium vastgesteld.
Daarna volgden waarschuwingen vanaf de noordelijke zand- en dalgronden en uit West-Brabant en de Noordoostpolder in de tweede week van juli. Na half juli werden ook vlekken gevonden in het zuidwesten van het land, Oost-Brabant en Limburg.
De agrarische dienst van Suiker Unie waarschuwt dat de ontwikkeling van bladschimmels per regio kan verschillen. Waarnemen is daarom van belang om het juiste moment van bestrijden met het juiste middel te bepalen. Gewasbeschermingsspecialisten stellen dat twee weken na een bestrijding weer controle nodig is op nieuwe aantastingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer