Tom system werkt snel en schoon

Een reusachtige elektrische nietmachine waarmee de plant vastgezet wordt aan de draad. Daarop lijkt de Tom system-clipmachine nog het meest. Drie medewerkers van komkommerbedrijf Reijm in Berkel en Rodenrijs zetten met dit apparaat in één uur 1.600 planten vast.

Koen van WijkKwekerij Reijm is het eerste Nederlandse komkommerbedrijf dat het systeem gebruikt. De clipmachine Tom system geeft veel voordelen, vindt Jan Reijm. Na een kleine proef vorig jaar zet de teler het apparaat nu in op zijn hele bedrijf van 4,5 hectare.
‘Ik ben zeer positief over dit apparaat’, vertelt Reijm. ‘Dit geeft alleen op de afvoerkosten van het afgedragen gewas na de teelt al een besparing van 50 procent. Dat komt doordat de metalen ringetjes uit dit apparaat makkelijker verwijderbaar zijn dan plastic clips.’
Dankzij deze besparing kan Reijm de investering al binnen een seizoen terug verdienen. ‘Daarnaast besparen we hiermee op arbeid. Het werkt zo’n 30 procent sneller dan handmatig clippen. Er groeien geen komkommers meer krom, wat bij plastic clips wel gebeurde.’ Volgens leverancier Dirk Jan Haas van DJ Products vermindert het apparaat in de tomatenteelt ook de kans op bothrytis.
Traditioneel gebeurt het opbinden van planten handmatig door het aanbrengen van plastic clipjes, werk dat veel vakmanschap vereist. De Tom system werkt op een accu en schiet een metalen ringetje rond de stengel en de draad. Het apparaat hangt met een staalkabel aan een katrol met veerbalans, die via een rail is bevestigd op de kar van de medewerker.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer