Druppelirrigatie: meer dan water geven (video)

Met druppelirrigatie kunnen telers op het goede moment de juiste hoeveelheid water geven. In een voorjaar met een neerslagtekort moet dit zich kunnen bewijzen.

Akkerbouwers zien zo kansen om met druppelirrigatie de opbrengst en kwaliteit van hun gewassen te verbeteren. Ook door bijkomende effecten.

Het pilotproject in Drenthe werd begin deze week op vier locaties bekeken. Door het droge weer zijn de verschillen met een gangbaar voorjaar soms groot.

Toch is een hogere opbrengst niet vanzelfsprekend. Doel van het pilotproject is om de techniek te optimaliseren.

Nachtvorstschade voorkomen

Lelieteler Hans van der Heijden uit Vledder ziet mogelijkheden om tweejarige lelies te beschermen tegen nachtvorst.

'Met druppelirrigatie kun je de temperatuur snel 4 à 5 graden Celsius omhoog brengen. Daarmee kun je nachtvorst en een schadepost van snel 20.000 euro voorkomen.'

Aardappelen aan infuus

Gert-Jan Heidemans, bedrijfsleider akkerbouw van bedrijf Scholtenszathe in Klazienaveen, ziet met druppelirrigatie mogelijkheden om de consumptie aardappelen aan het infuus te leggen.

'Je kunt met een minimale input aan water en meststoffen de meeste tonnen eindproduct krijgen. Daarnaast kun je met druppelirrigatie de rug kouder houden en daarmee poederschurft voorkomen.'

Bewerkelijk systeem

Akkerbouwer René uit Eerste Exloërmond is niet enthousiast. 'Druppelirrigatie is niet mijn systeem. Maar als het goed geld oplevert, moet je het doen.'

Hij vindt het een bewerkelijk. 'Je legt het in het voorjaar aan, terwijl je niet weet of je het nodig hebt.'

Grote verschillen

Bij Erik Emmens in Zeijen ligt de druppelirrigatie in zetmeelaardappelen en als proef in een klein stukje soja. Zelfs een leek kan zien waar de druppelirrigatie ligt.

Het zijn wel relatief laagsalderende gewassen waarbij je niet snel denkt aan druppelirrigatie. 'In het kader van de pilot doen we het om ervan te leren', geeft Sigrid Arends van DLV Plant aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer