Parlement Polen beperkt landopkoop

Het Poolse parlement heeft op donderdagmiddag bijna unaniem een nieuwe wet aangenomen die het kopen van landbouwgrond door grote, vooral buitenlandse, boerenbedrijven moet beperken.

Parlement+Polen+beperkt+landopkoop
© WUR

Hoewel buitenlandse boeren vanaf 1 mei 2016 in principe Poolse landbouwgrond mogen kopen, is de regelgeving onomwonden in het voordeel van plaatselijke familiebedrijven.

Om in aanmerking te komen voor het kopen van Pools boerenland wordt in de nieuwe regelgeving geëist dat kopers minstens vijf jaar ingeschreven staan bij de gemeente of buurgemeente waar het areaal zich bevindt.

Controle

Er komt een strenge controle op de financiële middelen waarmee het land wordt aangeschaft, en ook mag land niet verdeeld worden tussen te veel verschillende eigenaren en krijgen familiebedrijven voorrang.

Grote bedrijven die al 300 hectare of meer bezitten mogen niet verder uitbreiden. Om speculatie te voorkomen mag land dat is aangekocht van de staat niet binnen 10 jaar worden doorverkocht op straffe van hoge boetes.

Angst

Bij de toetreding tot de EU in 2004 heeft Polen net als andere Oost-Europese landen afgedwongen dat het land buitenlanders tijdelijk mag weren op de markt voor landbouwgronden.

Dit uit angst dat kleinschalige plaatselijke landbouwers uit de markt worden gedrukt door grote buitenlandse ondernemingen. Polen heeft als veruit grootste land het langste moratorium weten af te dwingen. Die loopt volgend jaar op 1 mei af.

Aanscherpen

Het is in Polen een verkiezingsjaar en politici wakkeren graag de angsten van plaatselijke boeren voor buitenlandse kopers aan. De grootste oppositiepartij Recht en Rechtvaardigheid, die op dit moment ruim voorligt in de peilingen voor de parlementsverkiezingen in het najaar, heeft al aangekondigd de nieuwe wet verder aan te scherpen als ze de verkiezingen winnen.

Michiel van Blommestein

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer