Polen voert strijd tegen varkenspest op

In de strijd tegen verspreiding van de Afrikaanse varkenspest (ASF) in het land gaat het Poolse Veterinaire Instituut een nieuwe test ontwikkelen die de ziekte snel moet kunnen opsporen.

Polen+voert+strijd+tegen+varkenspest+op
© Polish agri

De nieuwe test, die begin 2016 klaar moet zijn, zal sneller uitsluitsel geven of een bedrijf is getroffen door de ziekte of niet. Waar voorheen alle genomen monsters naar een speciaal lab moeten worden gestuurd, kan een dierenarts ter plekke een eerste test doen.

Alleen de monsters die positief of onduidelijk testen worden dan naar het instituut gestuurd voor een bevestiging.

Wilde zwijnen

Varkenshouderijen in vooral het noordoosten van Polen sidderen sinds vorig jaar onder het juk van ASF. De ziekte wordt overgedragen door wilde zwijnen die zich in het grensgebied met Litouwen en Wit-Rusland ophouden.

Besmet

Regelmatig worden in het wild resten gevonden van dieren die aan de ziekte zijn bezweken. Tot nu toe zijn 57 besmette karkassen gevonden. Bij drie kleine varkenshouderijen is de ziekte al aangetroffen. Verschillende landen hebben om die reden de import van Pools en Litouws varkensvlees aan banden gelegd.

Afrastering

Sinds afgelopen woensdag zijn in het gebied, waar ongeveer 350 bedrijven actief zijn, ook verscherpte maatregelen van kracht gegaan. Zo zijn dubbele afrasteringen verplicht gesteld, en huisdieren mogen geen toegang hebben tot de stallen.

Michiel van Blommestein

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  30 %
Meer weer