Protest FloraHolland tegen verhoogde btw

Bloemenveiling FloraHolland heeft in een open brief aan staatsecretaris Eric Wiebes van Financiën geprotesteerd tegen een mogelijke btw-verhoging voor sierteeltproducten.

Protest+FloraHolland+tegen+verhoogde+btw
© FloraHolland

Een uniformering van de btw heeft voor de sierteeltsector verregaande gevolgen. Naast grootschalig banenverlies en forse omzetdaling, heeft het ook een zeer nadelig effect op de export van bloemen en planten, staat onder andere in de brief.

Het kabinet wil een belastingherziening doorvoeren. Onderdeel van de plannen is de uniformering van de btw, waardoor bloemen en planten in plaats van in het lage btw-tarief van 6 procent in het hoge van 21 procent zouden komen te vallen.

Passage uit brief

'Geen laag btw-tarief op sierteelt in de gehele EU resulteert in het doemscenario van een Nederlands werkgelegenheidsverlies van minimaal 10.500 banen. In heel Europa kost het 60.000 banen en 3,5 miljard euro omzetverlies. Het loslaten van het verlaagd btw-tarief in Nederland is de eerste dominosteen om in heel Europa de sierteeltsector economisch knock-out te slaan en zeker in Nederland blijvende schade aan te richten. Dat wil zeggen, faillissementen in de hele keten en toeleverende industrie - vrijwel geheel bestaande uit MKB-bedrijven - en een groot verlies aan banen. Het vaarwel van de internationale toppositie van de Nederlandse sierteeltsector', schrijft algemeen directeur Lucas Vos in de brief.

Hij vervolgt: 'Zou Duitsland zo met haar auto industrie omgaan? De Fransen met hun wijnindustrie? Qua productie realiseert de Nederlandse sierteeltsector de grootste waarde vergeleken met onze andere landbouwsectoren en heeft nu nog wereldwijd een nummer 1 positie. De regering zou deze voor Nederland zo belangrijke sector, niet met een verhoogd btw tarief onderuit moeten halen.'

De open brief:

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer