Groene stroom dankzij Oosterscheldekering

In de Oosterscheldekering komen vijf getijdenturbines. Ze zijn goed voor de stroomvoorziening voor duizend huishoudens, meldde Rijkswaterstaat dinsdag.

Groene+stroom+dankzij+Oosterscheldekering
© Rijkswaterstaat

De acht kilometer lange Oosterscheldekering tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland is onderdeel van de Deltawerken en ook een wegverbinding (N57).

Het is volgens de rijksdienst de meest geschikte locatie voor het opwekken van duurzame energie omdat het water er hard stroomt.

'Op het ritme van eb en vloed zijn bij de kering zeer krachtige waterstromen. De turbines benutten die voor het veilig en voorspelbaar opwekken van energie', aldus een woordvoerder.

Overstromingen uit zee

Al bijna 60 jaar beschermen de Deltawerken een groot deel van Nederland tegen overstromingen uit zee. Ze hebben wereldwijd naamsbekendheid.

Nu krijgt de Oosterscheldekering dus ook een functie om energie op te wekken, meldt Rijkswaterstaat.

'Getijdentechnologie is vernieuwend en kan uitgroeien tot een belangrijk Nederlands exportproduct', denkt een woordvoerder van het Nederlandse bedrijf Tocardo dat de turbines levert.

Met het project is zo'n 11 miljoen euro gemoeid. Dat geld komt van het Rijk, de provincie Zeeland en uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    8° / 3°
    20 %
  • Woensdag
    5° / 0°
    20 %
  • Donderdag
    9° / 0°
    95 %
Meer weer