Voorst in debat over weidegang

Een levendige discussie en een tiental plannen voor samenwerking in de komende bestuursperiode. Dat leverde het bezoek van burgemeester, wethouders en raadsleden aan LTO Noord Voorst op.

Monica van der Hall
Op uitnodiging van LTO Noord Voorst bezocht het gemeentebestuur de melkveehouderij van Evert Jan Aalpoel in Twello en het gemengde melkvee- en varkensbedrijf van de familie Kleiboer.
Afdelingsvoorzitter Evert Jan Wijers trapte af met de film ‘LTO is trots op de agrarische sector’. Na het zien van veel hardwerkende mensen, mest, voer en dierenmanagement zat de stemming er bij de bezoekers goed in. De boodschap was duidelijk: het stimuleren van ontwikkelingen in de sector en de vrijheid om te ondernemen.
Direct na de film volgde een heftige discussie over weidegang. Wijers gaf aan dat LTO groot voorstander is van weidegang. Hij voegde eraan toe dat LTO ondernemers graag vrijheid wil bieden en dat veehouders niet gedwongen moeten worden in een bepaalde richting.
Dat riep vragen op. ‘Want een koe hoort toch in de wei? Alleen dan is een dier toch tevreden?’ werd er opgemerkt. Dat spraken andere raadsleden tegen. ‘Gekeken naar een heel jaar zijn de omstandigheden voor een koe in de stal beter dan in de wei.’
Zo kwam de discussie arbeid voorbij. Voorst wil meer mensen laten re-integreren. Werken bij een agrarisch ondernemer is een van de mogelijkheden. Ondernemers lopen tegen obstakels aan, zoals het verzekeren van een arbeidskracht die niet altijd op de loonlijst staat. Het gemeentebestuur gaf aan dat hierin verandering komt. Daarbij wordt gewerkt aan financiële ondersteuning in bijvoorbeeld het verzekeren van de arbeidskracht.
Na afloop van de bedrijfsbezoeken volgde een quiz. Het belangrijkste antwoord werd als laatst gegeven: samen werken aan een samenleving waar ondernemen mogelijk is, en die samengaat met het belang van de burger.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer