Vogels hebben mijn zaad voor het derde gewas opgevreten. Wat nu?

Kraaien en andere vogels vreten mijn ‘derde gewas’ op. Wat kan ik verwachten als ik controle krijg van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)?


Een derde gewas is het vanggewas of het gewas dat ingezaaid wordt om te voldoen aan de voorwaarden van een ecologisch aandachtsgebied. We krijgen hier regelmatig vragen over. ‘Ik heb de loonwerker opdracht gegeven om in te zaaien, maar het zaad is allemaal opgevreten door vogels. Bestaat er nu een kans dat ik gekort wordt op mijn toeslagrechten terwijl ik er feitelijk niets aan kan doen?’
Hiervoor bestaat geen meldingsplicht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De controleperiode voor gewasdiversificatie loopt van 15 mei tot en met 15 juli. In die periode moet er dus een gewas op het land staan. Door vraat van vogels kan het voorkomen dat het gewas er niet of in onvoldoende mate staat.
Het belangrijkste is dat u bij een eventuele controle kunt aantonen dat er een gewas gezaaid of geplant is. U kunt daarbij gebruikmaken van bewijsstukken van de inzaaidatum en zaaizaadcertificaten.
Onderbouwen van de zaai- of plantdatum kan ook met bijvoorbeeld facturen (wanneer werkzaamheden hebben plaatsgevonden), etiket van het mengsel, foto’s en/of gewasresten. Mocht u controle krijgen, dan wordt na afloop een rapport opgemaakt van de bevindingen.
De RVO zal ook zeker naar het totaal kijken. In uw situatie betreft dit het derde gewas, er is dus minimaal 30 hectare bouwland en minstens drie gewassen. Het grootste gewas is 75 procent van het totaal. De twee grootste gewassen zijn samen maximaal 95 procent.
Als u hieraan voldoet, dan zal er niet zomaar een korting van de toeslagrechten komen omdat vogels het zaad (gedeeltelijk) hebben opgevreten. U kunt alles immers gemakkelijk onderbouwen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer