Dijksma zet druk op fosfaat

De melkveehouderij moet zelf maatregelen nemen om de fosfaatproductie te verminderen. Als dat op korte termijn niet gebeurt, grijpt staatssecretaris Sharon Dijksma in.

Pieter StokkermansDe zuivelsector zegt extra maatregelen te gaan nemen. Maar daarvoor is weinig tijd. Als er binnen enkele weken onvoldoende garanties zijn dat de fosfaatproductie daalt, neemt Dijksma zelf het heft in handen. De bewindsvrouw laat al verschillende scenario’s uitwerken om de fosfaatproductie aan banden te leggen.
In 2014 zat de Nederlandse veehouderij met 172,3 miljoen kilo fosfaatproductie in de vorm van mest nipt onder het fosfaatplafond van 172,9 kilo, constateerde het CBS in de prognose in mei. Gaat de veehouderij door dit plafond, dan voldoet Nederland niet langer aan de Nitraatrichtlijn en daarmee aan de voorwaarden voor derogatie. Dankzij de derogatie kunnen bedrijven onder voorwaarden extra dierlijke mest aanwenden.
‘Dit najaar worden de definitieve cijfers voor de productie verwacht, die wijken maximaal een miljoen kilo af van de prognose. Het is dus kielekiele’, analyseert Dijksma.

Overheid of sector

De groei komt voor rekening van de melkveehouderij en Dijksma heeft deze sector inmiddels aangesproken om op korte termijn extra maatregelen te nemen om de productie onder het fosfaatplafond te houden.
Dijksma wil binnen enkele weken duidelijkheid. Om dan snel te reageren laat ze ondertussen opties voor ingrijpen door de overheid uitwerken. Het gaat om drie opties voor productiebegrenzende maatregelen via de Meststoffenwet. Naast de al langer in beeld zijnde dierrechten gaat het om fosfaatrechten per bedrijf of een begrenzing van de melkproductie per dier of per bedrijf.
De zuivelsector geeft aan dat het voerspoor per 1 juli wordt aangescherpt. Hierdoor daalt de fosfaatproductie per koe. Daarnaast wordt voor alle bedrijven de kringloopwijzer verplicht per 1 januari 2016. Of de zuivelsector eventuele strengere maatregelen moet en kan nemen om ingrijpen vanuit de overheid te voorkomen moet blijken.
De LTO-vakgroep Melkveehouderij, de Nederlandse Zuivel Organisatie, het NAJK, NEVEDI en de Vereniging van Accountants- en Belastingadviesbureaus vinden dat eigen verantwoordelijkheid van melkveehouders en een verdere aanpak noodzakelijk zijn.
De partijen verkennen welke mogelijke instrumenten en maatregelen nodig zijn om de fosfaatproductie op sectorniveau weer terug te kunnen brengen onder het fosfaatplafond. Die instrumenten moeten passen binnen de duurzaamheidsvisie van deze partijen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer