Van den Broeck: vier nieuwe jaren

‘Gewoon Verder’. Met die slogan is de Limburgse gedeputeerde Patrick van den Broeck de provinciale verkiezingen ingestapt. Tot zijn vreugde kan hij inderdaad ‘gewoon’ verder als gedeputeerde met onder meer landbouw in zijn portefeuille. ‘Het voelt goed als je het vertrouwen krijgt om de portefeuille Landbouw nog eens vier jaren te beheren.’

‘Ga ik het anders doen? Nee. Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik de boerenstand in mijn hart gesloten heb. Met heel veel plezier heb ik de afgelopen vier jaar regelmatig de laarzen aangetrokken om op bezoek te gaan bij boeren en tuinders in de provincie.
‘Stuk voor stuk gedreven mensen die trots zijn op wat ze doen. Op wat ze bijdragen aan de economie en wat er elke dag op ons bordje ligt. Ondernemers ook die het niet altijd even gemakkelijk hebben. Onder het vergrootglas liggen en niet zelden kritiek over zich heen krijgen als het gaat om de mestproductie, natuurbeheer en diervriendelijkheid.
‘Met hen wil ik ‘gewoon’ in gesprek blijven, weten wat er speelt en dat waar mogelijk vertalen in beleid. Want als me één ding duidelijk is geworden: naar elkaar luisteren helpt.
‘Ik heb in de voorbije vier jaar veel zien veranderen. De dialoog tussen boeren, natuurbeschermers, omwonenden, jagers en bestuurders leeft. We hebben ons samen een ambitieus doel gesteld: ‘In 2025 moet elk Limburgs Land- en Tuinbouwbedrijf een lust zijn voor de omgeving’.
‘De eerste stappen zijn gezet. Mooi voorbeeld vind ik de regeling Schone Stallen. De provincie betaalt de helft van elke milieu-investering in stallen tot 250.000 euro. Binnen twee weken was het potje van ruim2 miljoen euro leeg.
‘In mijn vorige column heb ik meer voorbeelden aangehaald van veehouders die duurzaam vlees verkopen, van kippenboeren die de beste duurzame eieren op de markt brengen. Wie zei daar dat boeren het milieu niet belangrijk vinden?
‘Mijn verdienste? Natuurlijk niet. Ik ben er enkel om partijen bij elkaar te brengen en waar mogelijk wat smeerolie te leveren. En om in Den Haag de beleidsmakers te wijzen op beklemmende regels en bepalingen.’

Uitdagingen

‘Verandert er de komende vier jaar dan niets? Natuurlijk wel. Er liggen meer dan genoeg uitdagingen te wachten. We gaan de Versnellingsagenda Tuinbouw uitvoeren. Er liggen vraagstukken rond intensieve veehouderij, de mest, de erosie, de vruchtbaarheid van de gronden. De druk op de prijzen is hoog, de boycot van Rusland trekt diepe sporen.
‘Zoals gezegd hebben de boeren het niet altijd gemakkelijk. In het nieuwe coalitieprogramma zijn in ieder geval volop middelen gereserveerd voor provinciaal landbouwbeleid, wat mooi aansluit bij het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) waarin we letterlijk ruimte hebben gemaakt voor de boeren.
‘Ik verheug me op vier nieuwe jaren waarin ik ‘gewoon’ inzet op de praktijk en graag mijn bureau verruil voor een bezoek aan de Limburgse boeren. Mail me en we maken een afspraak.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer