Jakobskruiskruid kost dierenlevens

Het jakobskruiskruid bedreigt landbouwhuisdieren op Schouwen-Duiveland. Tijd voor actie.

Kees HanseEen dier heeft er maar heel weinig van nodig om dood te gaan en hij proeft het niet. Een hobbygeit bij mij op het bedrijf had wat gegeten van dit plantje en is letterlijk aan de dood ontsnapt. Het waren maar enkele plantjes jakobskruiskruid in een hele baal hooi.
Nu het probleem. Het plantje is zich al een aantal jaren aan het verspreiden over Schouwen-Duiveland. Je vindt het nu al in de polders van Duiveland, maar ook aan de dijken en zeeweringen. Hierover heb ik onlangs nog vragen gesteld bij waterschap Scheldestromen. De vraag was: ‘Mag een landbouwer die dijken huurt van het waterschap, deze dijk voor de voet spuiten met een groeistof?’ Dit omdat plaatselijk toepassen geen optie meer is, want je vindt het plantje echt overal.
Als het antwoord ‘nee’ is, kan dat betekenen dat boeren dijken terug gaan geven aan het waterschap, een waterschap dat dan dus geen pacht meer ontvangt en het onderhoud weer zelf moet uitvoeren.
De Partij voor Zeeland wacht op antwoord, maar vreest het ergste. Want als het gaat over de toepassing van bestrijdingsmiddelen, zijn er altijd groeperingen die hierop tegen zijn. Dit zijn meestal enkele mensen die de ‘biodiversiteit hoog in het vaandel dragen’.
Maar dat gaat hier nou juist fout, want de biodiversiteit verandert in Plan Tureluur van een heleboel plantjes naar nog één plant. Misschien zou er juist in dit gebied ook eens ingegrepen moeten worden. Dit kan door te spuiten met groeistof of door te schoffelen. Ik ben benieuwd hoeveel mensen hierop reageren als er een oproep komt van Natuurmonumenten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer