Interactieve training voor leden-betrokkenheid ontwikkelen en uitrollen

Trienke Elshof is mede-eigenaar van een melkbedrijf met 250 koeien en bestuurlijk actief. Twee jaar geleden studeerde ze af aan de Nyenrode Business Universiteit op ledenbetrokkenheid bij FrieslandCampina. Het model dat ze voor haar afstudeeronderzoek samen met Linda de Bie (nu teammanager bij ZLTO) ontwikkelde, gebruikte Agriterra bij het ontwikkelen van een nieuwe interactieve trainingsmodule voor coöperaties die met ledenbinding aan de slag willen.
Trienke Elshof schreef mee aan de training die ze in het voorjaar van 2014 in Oeganda voor het eerst gaf en waarvan ze de aangescherpte versie in februari 2015 in Tanzania presenteerde.

Overtuigen van noodzaak sterke basis

“De vierdaagse training ‘Ledenbetrokkenheid en ledenkapitaal’ verzorgde ik samen met collega-agripooler Bert Steenbergen van Rabobank. We startten met theorie over bestuur en management van coöperaties en legden stellingen voor over de verschillende motieven waarom boeren lid zijn van een coöperatie. Ook keken we naar manieren om ledenbetrokkenheid te stimuleren.”
“De tweede dag bezochten we coöperatieleden en -medewerkers in het veld met de vraag hoe zij de activiteiten van hun coöperatie ervaren. Daarbij was de groep in tweeën gesplitst en bevroegen we met bestuur en management van de ene coöperatie, leden en medewerkers van een andere coöperatie en omgekeerd. Zo leren de coöperaties met en van elkaar. De derde dag over het opbouwen van ledenkapitaal nam Bert Steenbergen voor zijn rekening.”
“De laatste trainingsdag stond in het teken van terugkoppeling. De deelnemers gingen aan de slag met een actieplan voor het komende halfjaar. Zowel het management als de bestuurders van de coöperaties waren overtuigd dat ze hun organisaties aan de basis moeten versterken om de zakelijke ambities waar te kunnen maken. Dan heb je echt het gevoel dat je een positieve bijdrage hebt geleverd. Het belangrijkste is het gevoel van mede-eigenaarschap. Want dat levert de sterkste coöperaties op.”

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer