‘Een boerderij zonder bomen is niks’

Dam zorgt niet alleen voor beplanting bij nieuwe stallen, maar ook bij bestaande boerderijen. Maatschap Van Dijk uit Hitzum bijvoorbeeld, plantte ruim dertig iepen rond hun bedrijf dat vorig jaar werd uitgebreid met een nieuwe stal.
De aanplant konden ze doen in het kader van de herplanting van iepen in de provincie (zie kader).
Jaren geleden stonden er ook iepen bij de boerderij, maar die moesten vanwege de iepziekte het veld ruimen. Er kwamen populieren en wilgen voor in de plaats en ook werd er in het kader van de ruilverkaveling beplanting aangelegd, maar deze laatste sloeg niet aan. ‘Er staat hier een zilte wind, daar kan niet alle beplanting tegen’, legt Doutzen van Dijk uit. Toen ze vorig jaar vernamen van het iepenproject, reageerden ze meteen. De populieren waren aan vervanging toe en rond de nieuwe stal was ook beplanting nodig.
Bijkomend voordeel was dat het plantmateriaal gratis ter beschikking werd gesteld. ‘Een boerderij zonder bomen is niks, veel te kaal. Je moet het een beetje aankleden. Als we niet in aanmerking waren gekomen voor het iepenproject, hadden we voor wilgen gekozen, want die groeien harder.’
Want daar ligt wel een knelpunt, erkennen ze. ‘Iepen zijn prachtige bomen, maar het duurt even voordat ze groot zijn.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer