Aan de slag met contracting

Contracting is het aannemen van werk. Als opdrachtgever heb je een klus en die laat je uitvoeren door een aannemer van werk.

Maartje JagerBij contracting spreek je van tevoren duidelijk een opdracht, prijs en kwaliteit af. De aannemer is er vervolgens verantwoordelijk voor dat het werk op de afgesproken manier wordt geleverd. Hij kan hier werknemers voor inzetten, die onder het gezag van de aannemer het werk verrichten.
Als er werknemers in dienst zijn bij de aannemer, dan zijn dit geen uitzendkrachten. Er is namelijk geen sprake van inlenen van personeel, want deze werknemers hebben een rechtstreeks dienstverband bij de aannemer. Als de aannemer onder de werkingssfeer van een cao valt, dan moet deze worden toegepast voor de werknemers.
In de praktijk blijkt echter vaak dat de aannemer niet onder een cao valt. Daardoor geldt alleen het wettelijk kader voor zijn werknemers en eventuele aanvullende arbeidsvoorwaarden die in de arbeidsovereenkomst zijn afgesproken.

Schijnconstructie

Formeel is deze manier van werken toegestaan. Wel moet de opdrachtgever zich ernstig afvragen of er geen sprake is van een schijnconstructie. Dat is aan de orde als de opdrachtgever zelf nog invloed heeft op en betrokken is bij het werk. Dat is bijvoorbeeld het geval als hij de omstandigheden regelt, zoals de temperatuur in een kas, of als hij de werknemers van de aannemer aanwijzingen geeft voor het werk.
In dat laatste geval ontstaat er een andere relatie tussen de opdrachtgever en de werknemers van de aannemer. Dan spreek je namelijk over uitzenden. En als er sprake is van uitzenden, dan geldt een van de uitzendcao’s en de inlenersbeloning.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer