Suzuki-fruitvlieg zet telers schrap

Voor de telers van zacht- en steenfruit wordt het spannend als het gaat om de dreiging van de suzuki-fruitvlieg (Drosophila suzukii). Tijdens een excursie van NFO deze week was aandacht voor speciaal insectengaas als bestrijdingsmethode.

Koen van Wijk‘Een van de oplossingen is het aanbrengen van speciaal, fijnmazig vliegengaas’, vertelt Heino van Doornspeek, adviseur van het bedrijf Vlamings, dat het gaas levert. Hij was een van de sprekers tijdens de excursie die de NFO dinsdagavond hield op twee zachtfruitbedrijven in Waardenburg en Deil. Met vijftig tot zestig telers was de opkomst groot.
‘Werend gaas aanbrengen is een duurzame methode, in tegenstelling tot het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen’, stelt Van Doornspeek. ‘Die middelen werken niet 100 procent en geven bij bespuiting kort voor de oogst risico op achterblijvend residu op het fruit.’
Uit ervaringen in het buitenland blijkt dat het insectengaas alleen de zijkant van de boomgaarden moet afschermen. ‘De bovenkant wordt voor 90 procent afgedekt met folie, met ruimte voor de benodigde ventilatie. Deze toepassing kan de populatieopbouw flink drukken.’
Overigens blijft strikte bedrijfshygiëne, zoals het volledig wegplukken van rijpe vruchten, de basis voor de bestrijding, stelt Van Doornspeek. Op warmere dagen dit voorjaar worden de vliegen alweer gevangen in en rond fruitpercelen, weet hij.
Ook het herkennen van geïnfecteerd fruit kwam aan de orde. Onderzoeker Herman Helsen van PPO fruit Randwijk had rijpe kersen meegenomen geïnfecteerd met vliegeneitjes.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer