Zorg voor werk

In een hoekje van mijn werkkamer staat een rieten mand. Elk jaar vanaf februari raakt die langzaam vol met boeken die ik wil lezen en waar ik nu geen tijd voor heb. De mand biedt ‘geestelijke kost’ in de rustige zomermaanden. Het boek van Joris Luyendijk ‘Dit kan niet waar zijn’ ligt er ook tussen. Hij onderzocht in Londen hoe mannen en vrouwen van het grote geld leven en denken. Zijn conclusie: ‘Ze schakelen de moraal gewoon uit.’
Veel mensen, en dat geldt voor alle sectoren, ervaren dat de bezieling is verbannen uit het werk. Alles wat overblijft zijn meetbare doelen, cijfers, rendementen en targets. Een onbegonnen zaak voor mijn werkzaamheden als aalmoezenier sociale werken. Immers, hoe kan ik het resultaat van toerusting meten?
Veel wat te maken heeft met mijn werkterrein wordt gezien als een louter bijkomstige vrijetijdsbesteding in een wereld die uiteindelijk draait om harde feiten en marktprincipes. En dat terwijl het een plek is waar je kunt filosoferen over bijvoorbeeld ons werk. Over het nut ervan. Over de waarde dat werk heeft voor ieder van ons. Hoe werk te verbinden met ons moreel handelen. Hoe werk er in de toekomst uit zal zien.
Schieten er al allerlei beelden en gedachten door uw hoofd? Iedereen heeft zo zijn eigen antwoorden en ideeën. Met als overeenkomstig kenmerk: het ongewisse. Filosofie nodigt uit tot kritisch denken.
Als ik dat koppel aan de fundamenten van het katholiek sociaal denken, dan gaat het over de meerwaarde die bijvoorbeeld onze werkzaamheden bieden om deze samenleving goed in te richten. Een samenleving waarin ieder mens telt, wij zorg hebben voor elkaar en voor wie wij zijn en wat wij doen. Dan draag je bij aan een duurzame toekomst.
Het maakt niet uit of je dat doet op een agrarisch bedrijf of daarbuiten in de samenleving. Het kan betaald werk zijn, maar ook vrijwilligerswerk. Er is nog veel werk te doen dat ons zin geeft en zin heeft.

Marielle Beusmans,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer