Mensenwerk

Mijn kleindochter van acht zou Albert Jan Maat een lefgozer noemen, omdat hij zich op deze leeftijd voor een derde termijn heeft laten benoemen. Ik kan me voorstellen dat ook goede bestuurders zeggen: ‘Wat heb ik in die slangenkuil te zoeken?’
Echter dat Albert Jan bereid is jonge boeren op te leiden, te begeleiden en te introduceren in met name de Haagse en Brusselse burelen doet me deugd.
Want in de toekomst zal het meer nog dan nu belangrijk zijn je ware gezicht te laten zien. Het zal nodig zijn dat er zaken moeten worden afgedwongen om de Nederlandse agrarische sector als geheel overeind te houden. Daarvoor is een heel sterke organisatie nodig, die er niet voor terugdeinst met scherpe eisen op te komen voor de achterban.
Want hoe je het ook went of keert, de organisatie vertegenwoordigt een grote groep ondernemers die dag en nacht werkt om brood op de plank te krijgen en geleerd heeft de eigen broek op te houden.
Terugkijkend op het afgelopen jaar moet ik constateren dat de prijsvorming van met name de vrije producten aan de magere, zelfs negatieve kant was. Ik denk aan de aardappelen en vraag me af of dat nog wel goed komt dit seizoen.
Ook de prijs van appels en peren was ver beneden de kostprijs. Nu na bijna negen maanden bewaren beweegt de Jonagold zich tussen de 38 en 45 cent, de Elstar, mits geen schilvlekken, tussen de 45 en 50 cent en de Conference-peren tussen de 68 en 75 cent per kilo ongesorteerd product. Met andere woorden, er is aan het koelen dit seizoen in elk geval wat verdiend.
Tot slot denk ik dat het nodig is dat LTO Noord de komende tijd veel aandacht schenkt aan de nieuwe Natuurwet (Jacht en Schadebestrijding) die eraan zit te komen. Iedereen met een open teelt krijgt ermee te maken, blijkt uit een rapport van SIRA Consulting.
Staatssecretaris Dijksma weet niks van landbouw, maar laat haar oren wel hangen naar de linkse anti-jacht en anti-landbouwpartijen, zoals ze altijd al heeft gedaan. Boeren en tuinders moeten schade maar voor lief nemen, kijk naar de muizen- en ganzenschade. Voorts krijgen de jagers met een enorme papierwinkel te maken waar ze niet van gediend zijn, dus die haken af. Oorzaak: mensenwerk bedacht vanachter het bureau.

Roef van Waarden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer