Dertig jaar geleden nog zes verschillende bladen

Eén weekblad voor alle leden van de land- en tuinbouworganisaties in Nederland was heel lang geen vanzelfsprekendheid. In de jaren tachtig van de vorige eeuw gaven de voorlopers van de huidige LTO-organisaties elk hun eigen ledenbladen uit. In totaal ging het om zes verschillende titels die wekelijks verschenen in totaal zestien edities.
Het Koninklijk Nederlands Landbouw-Comité (KNLC), de algemene standsorganisatie, spande de kroon met het aantal uitgaven. Leden van zeven regionale KNLC-organisaties kregen De Landbode in de bus, voor elke regio een eigen editie. In Friesland verscheen het Fries Landbouwblad, in de drie zuidelijke provincies was dat het ZLM Land- en Tuinbouwblad. En KNLC’ers in de Veenkoloniën kregen de Landbouwcourant voor de Veenkoloniën.
De grootste standsorganisatie, de Katholieke Nederlandse Boeren- en Tuinders Bond (KNBTB) stuurde alle leden wekelijks het blad Boer en Tuinder. Het verscheen in vier edities, voor West-Nederland (LTB), voor Midden-Oost en Noord-Nederland (ABTB), voor Noord-Brabant en Zeeland (NCB) en voor Limburg (LLTB).
De Nederlandse Christelijke Boeren- en Tuindersbond (NCBTB) voorzag de leden van informatie door middel van Ons Platteland. In Friesland verscheen Ons Friese Platteland.
In 1988 kwam aan die verdeeldheid grotendeels een einde. Zo’n zeven jaar voordat LTO Nederland werd gevormd, besloten de drie landelijke organisaties één gezamenlijk blad uit te geven. Het was hun eerste grote samenwerkingsproject. Voor de uitgave van het nieuwe weekblad Oogst werd stichting Agripers opgericht. De redactie was gevestigd in een eigen kantoor in Den Haag.
Het magazine Oogst bracht, vergeleken met de eerdere bladen, de algemene en vaktechnische informatie op meer journalistieke wijze. De ’oude’ organisatiebladen bleven overigens wel bestaan, zij het afgeslankt, voor de informatie uit de organisaties. Ze verschenen als bijlage bij Oogst. Het Fries Landbouwblad (later Het Landbouwblad) en het ZLM Land- en Tuinbouwblad bleven daarnaast bestaan als nieuws- én ledenblad.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer