VS boos over ggo-beleid Europa

De renationalisatie van het ggo-beleid in Europa valt in de Verenigde Staten niet in goede aarde. Dan Mullaney, chef-onderhandelaar in de TTIP-gesprekken, is ‘zeer teleurgesteld’.

Jan van LiereVorige week kwam de Europese Commissie met een definitief voorstel om lidstaten meer bevoegdheden te geven bij het al of niet toelaten van levensmiddelen en diervoeders waarin ggo’s zijn verwerkt.
Brussel blijft beslissen of de genetisch gemanipuleerde grondstoffen worden toegelaten voor import in de EU, maar lidstaten kunnen op hun eigen grondgebied beperkingen opleggen aan het gebruik. Dat betekent dat ze het gebruik van bepaalde ggo’s helemaal kunnen verbieden.
‘Dit voorstel lijkt moeilijk te combineren met de internationale verplichtingen van de Europese Unie’, reageerde Michael Froman. Hij is de handelsvertegenwoordiger van de Amerikaanse regering. Volgens Froman is het ook strijdig met het streven van Europa naar een open interne markt.

Keiharde botsing

Voorzitter Kenneth Conaway van de Landbouwcommissie van het Huis van Afgevaardigden is eveneens verontwaardigd. Hij meent dat het EU-plan ‘keihard’ botst met bestaande handelsovereenkomsten. ‘Dit roept ook serieuze vragen op over de Europese inzet voor de huidige onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst’, aldus de Republikeinse afgevaardigde.
De recente beslissing van de EU om de import van tien nieuwe ggo-veevoergrondstoffen vrij te geven voor import en zeven toelatingen te vernieuwen, stemt de Amerikanen niet veel milder. Het gaat om de eerste toelatingen sinds ruim een jaar.
‘Daar zijn we blij mee. Maar het kan geen goedmaker zijn voor een plan dat lidstaten het recht geeft om producten te weren die door Europese wetenschappers zijn goedgekeurd’, meent TTIP-onderhandelaar Mullaney.
De leider van de Europese TTIP-delegatie, Ignacio Garcia Bercero, verdedigde in New York de voorstellen. Hij ontkent elke strijdigheid met bestaande handelsovereenkomsten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer