Regels scheuren grasland

Voor het scheuren/vernietigen van grasland gelden per grondsoort een aantal regels.


In de periode van 1 februari tot en met 10 mei mag grasland op zand- en lössgrond vernietigd worden als er aansluitend een stikstofbehoeftig gewas wordt geteeld (bijvoorbeeld maïs). Als er aansluitend gras ingezaaid wordt, mag het grasland vernietigd worden tot en met 31 mei.
Grasland op klei- en veengrond mag vernietigd worden in de periode van 1 februari tot en met 15 september. Er moet dan wel direct aansluitend op de vernietiging van de graszode een stikstofbehoeftig gewas worden geteeld.
Er geldt een aantal uitzonderingen voor het scheuren van grasland, deze zijn te vinden op www.rvo.nl, u kunt het beste zoeken op ‘scheuren’. Tevens kunt u hier een uitgebreide toelichting per grondsoort vinden. Het is verboden om blijvend grasland in Natura 2000-gebieden te scheuren. Deze percelen zijn per perceel beschermd.
Regelmatig ontvangen we vragen over het omzetverbod en de herstelplicht, naar aanleiding van een brief die ondernemers enige tijd geleden hebben ontvangen van RVO. Daarin is aangegeven dat bij een afname van meer dan 3 procent van het areaal blijvend grasland, maatregelen genomen dienen te worden. In de loop van dit jaar wordt het areaal blijvend grasland vastgesteld aan de hand van de Gecombineerde opgave. Mocht het percentage gedaald zijn dan zal bij een daling van 3 tot 5 procent mogelijk een omzetverbod ingevoerd worden. Dat betekent dat een perceel grasland, grasland moet blijven. Een daling van meer dan 5 procent kan betekenen dat er een herstelplicht wordt ingevoerd. Dat betekent dat het perceel weer teruggebracht moet worden naar grasland en dan ook grasland moet blijven. Lees ook het uitgebreide artikel op de LTO Noord-website: http://www.ltonoord.nl/content/scheuren-van-grasland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer