Goede bodem als basis

Velen van ons zijn in de afgelopen weken in de weer geweest met voorjaarswerkzaamheden; een drukke, maar ook zeker een mooie tijd. Aan het begin van een nieuw groeiseizoen wordt telkens de basis gelegd voor de opbrengsten van het komende jaar. Belangrijk dus om geen steken te laten vallen. Een goed begin is het halve werk.
Een vereiste voor optimale gewasgroei gedurende het seizoen is een goede bodemgesteldheid. De kwaliteit van de bodem vormt immers de basis waarop de gewassen kunnen groeien en beïnvloedt in hoge mate de productiviteit.
Dat het leggen van een goede bodem een belangrijke basis vormt, klinkt als een open deur. Toch blijkt dat wereldwijd de bodemkwaliteit, en daarmee gewasopbrengsten, op vele plekken achteruitgaat. Diverse oorzaken liggen hieraan ten grondslag: erosie, te intensieve of eenzijdige teelten, structuurbeschadiging, onder- en overbemesting en vervuiling om er maar enkele te noemen.
De Verenigde Naties hebben 2015 uitgroepen tot het Internationale Jaar van de Bodem om hiervoor extra aandacht te vragen. Dit vanwege het grote wereldvoedselvraagstuk waar we de komende decennia voor staan. Een extra reminder om zorgvuldig met de bodem om te gaan.
Gezien de hoge opbrengsten die wij als Nederlandse boeren kunnen realiseren, mede door ons vakmanschap, is het zaak dat er voor het behouden van de bodemvruchtbaarheid aandacht komt voor evenwichtsbemesting in plaats van onderbemesting om de productiviteit van de bodem op peil te houden.
Voor LAJK-leden die hun basis willen verbreden hieromtrent staat er daarom nog een interessante praktijkdag gepland op 20 juni, in samenwerking met PPO en Wageningen UR, bij het praktijkcentrum in Vredepeel.
Voor het LAJK betekent het begin van het groeiseizoen dat er stilaan een einde komt aan het activiteitenseizoen. Uiteraard hopen we dat we met onze activiteiten een steentje hebben bijgedragen aan het vormen van een goede basis voor onze leden. Zij vormen immers, naast een goede bodem, de basis van het agrarische bedrijf van de toekomst.

Thijs Rompelberg,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer