Steun voor visie boeren Oss

Oss - In de gemeenteraad van Oss bestaat zeer brede steun voor medewerking aan groeiplannen van boeren. De aanpak van de plaatselijke ZLTO-afdeling werpt ook in de nieuwe coalitie zijn vruchten af.

Jasper SchelDe politieke steun voor de Osse land- en tuinbouw werd vorige week bevestigd bij een debat over het toekomstplan voor het buitengebied. De meeste fracties willen voor agrarisch bedrijven extra ontwikkelingsmogelijkheden opnemen in de nieuwe structuurvisie voor het buitengebied.
Daarmee volgt de nieuwe coalitie, in Oss vonden de gemeenteraadsverkiezingen pas in november plaats vanwege een herindeling, de ingezette koers van het vorige gemeentebestuur. Waar veel gemeenten abrupt op de rem trappen omdat ze zich geen raad weten met de ontwikkeling van met name de veehouderijsector, wil Oss ruimte geven aan levensvatbare bedrijven die maatschappelijk gedragen worden.
Gerrit van Bergen, voorzitter van ZLTO Oss, weet waardoor dit komt. ‘We werken nu al voor het vierde jaar op rij heel constructief met de gemeente samen. Via overlegmomenten en excursies van raadsleden naar bedrijven kunnen we onze visies met elkaar delen. Dat gebeurt heel formeel, waarbij we de discussie op onderbouwde en feitelijke gronden voeren.’
‘Ook kloppen we bij elke fractie aan als we iets te melden hebben. Het kost best veel energie, maar uiteindelijk bereik je veel’, stelt hij vast.
Als je iets wil veranderen, dan moet je dat aan de voorkant doen, is de mening van Van Bergen. ‘Wij presenteerden driekwart jaar geleden al onze visie aan de gemeenteraad. Als bestuur keken wij toen kritisch naar de plannen van de gemeente maar ook naar onszelf als land- en tuinbouwsector en brachten we de te verwachten economische realiteit voor veel bedrijven in kaart.
‘De mogelijke consequenties hiervan voor ontwikkelingen in het buitengebied, namen we op in onze visie. Bij alle fracties gaven we een toelichting op onze visie. Ook dit heeft bijgedragen aan de huidige opstelling van de Osse politiek. We worden blijkbaar gehoord.’
Hoewel de structuurvisie pas in de zomer wordt vastgelegd, ziet het er over het algemeen goed uit voor de Osse agrariërs.
Van Bergen: ‘Er moet ruimte zijn voor elk type ondernemer. Of je nu wilt groeien, continueren, verbreden of stoppen. Die ruimte lijken we te krijgen. De grondhouding is in ieder geval positief en de verhoudingen zijn goed. Ik ben ervan overtuigd dat dit komt omdat we ons kwetsbaar opstellen en onze visie blijven delen met de beleidsmakers. Vertrouwen en communicatie, daar gaat het om. Want onbekend maakt onbemind.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer