Mesttransport op een hoop

Korte uitrijdperiodes en veel minder vraag zorgen ervoor dat de mesthandel dit jaar in het westen van Nederland niet zonder ongemakken gaat.

Marjolein van WoerkomEen nacht lang heeft hij op tien vrachten mest moeten wachten. Pas om vier uur ‘s ochtends lag hij in zijn bed. ‘Het hele mesttransport ligt op een hoop’, stelt loonwerker Marcel Krul van loon- en verhuurbedrijf De West uit Westbeemster. Elk jaar laat hij dierlijke mest aanvoeren vanuit het oosten van het land om percelen van zijn klanten te bemesten.
De hectiek is deels te wijten aan de periode waarin uitgereden mag worden, die steeds korter wordt. Van 1 februari is de begindatum al verlegd naar 15 februari. Als dan het weer ook niet mee zit, komt al het werk bij elkaar.
‘Door de natte periodes die we hebben gehad, heeft iedereen gewacht. Nu hebben we allemaal mest nodig. Dat zorgt voor grote druk op het transport’, zegt Krul. ‘Normaalgesproken bemesten we eerst het grasland en daarna het tarweland. Nu komt alles tegelijk.’
Ook in Zuid-Holland zorgt mest voor problemen. Omdat loonbedrijf De Vries uit Stolwijk het transport voornamelijk zelf in handen heeft, liggen daar geen grote problemen. Maar hier gaat de afzet moeizaam.
‘Zeker dit jaar merk je goed hoeveel invloed de regelgeving heeft’, stelt verantwoordelijke David de Jong. ‘Het aanbod is groter, de vraag lager en de prijzen voor leveranciers zijn hoog. Voorheen konden we onze klanten die mest aanbieden garanderen dat we hun mest zouden afvoeren. Nu kunnen we dat niet.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer