EU+nu+de+grootste+tarwe%2Dexporteur
Nieuws
© Nieuwe Oogst

EU nu de grootste tarwe-exporteur

De Europese Unie (EU) heeft de rol van grootste tarwe-exporteur overgenomen van de Verenigde Staten.

De International Grain Council (IGC) in Londen gaat ervan dat de Europese uitvoer van tarwe dit jaar uitkomt op 32,1 miljoen ton. Terwijl de export vanuit de Verenigde Staten (VS) vermoedelijk zo'n 24,5 miljoen ton zal bedragen.

Vijfde producent

Vorig jaar nog verkocht de VS 32 miljoen ton tarwe, meldt RVO in het weekbericht granen. Het land was wereldwijd jarenlang de grootste exporteur ondanks de bescheiden positie als vijfde producent van tarwe op de wereldranglijst.

Zwakkere euro

De EU heeft de huidige exportpositie op de tarwemarkt te danken aan de uitstekende oogst van het afgelopen seizoen. Verder hebben Europese exporteurs optimaal kunnen profiteren van de zwakke euro ten opzichte van de dure dollar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer