Certificering teelt eetbare bloem

Telers die via Nederlandse bloemenveilingen eetbare sierteeltproducten verhandelen, moeten zich laten certificeren.

Joost van WinsenDe certificatie is een van de aangescherpte regels voor de teelt van eetbare sierteeltproducten die de afgelopen maand zijn doorgevoerd. Voor producten die geschikt zijn voor consumptie gelden strengere wettelijke regels dan voor de gewone sierteeltproducten. Ze betreffen onder andere de voedselveiligheid.
In de sierteelt bestaan geen normen voor resten van gewasbeschermingsmiddelen op bloemen en planten, maar voor eetbare bloemen en planten zijn die er wel. De certificering moet dit onderdeel veiligstellen.
‘Telers kunnen bijvoorbeeld het Global GAP-certificaat voor groente en fruit behalen of het MPS-certificaat Food and Vegetables’, zegt Loek Barendse, medewerker regelgeving bij FloraHolland.
Etikettering is een andere extra eis voor eetbare bloemen en planten. Op het etiket moet de naam van het product staan, en het land van herkomst en de kweker moeten met het etiket traceerbaar zijn.
‘Dat laatste kan door bijvoorbeeld het aanvoernummer bij FloraHolland erop te zetten of het MPS-nummer’, geeft Barendse aan.
Teeltbedrijven kunnen bloemen en planten produceren die omwille van hun sierfunctie op de markt komen of voor consumptie geschikt zijn. ‘Laurier is hiervan een voorbeeld’, zegt Barendse. Als de laurier alleen voor de sier is geteeld, is het de bedoeling dat de plant een etiket meekrijgt met de mededeling dat die niet voor consumptie is.

Handelaren

De Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) organiseerde voor sierteelthandelaren deze week een bijeenkomst over eetbare bloemen en planten.
‘Handelaren weten maar weinig over de regelgeving bij deze producten en wat voor rol zij kunnen spelen’, zegt Manon Velthuis, beleidsmedewerkster bij de VGB.
De VGB wil daarom met Frugi Venta, de koepelorganisatie van handelaren in groente en fruit, samenwerken. ‘Handelsbedrijven in de agf-sector testen groente en fruit regelmatig op residu. In de sierteeltsector kunnen we goed gebruikmaken van hun kennis.’
De markt voor eetbare bloemen en planten groeit de laatste jaren snel. Volgens Barendse voeren ongeveer vierhonderd telers dergelijke producten op FloraHolland aan. Hij schat in dat ze een omzet vertegenwoordigen van 15 miljoen euro.
De Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland heeft een lijst gemaakt van mogelijk eetbare bloemen en planten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer