Beregenen maatwerk met Beregeningssignaal

ZLTO heeft samen met onder meer DLV Plant, Suikerunie en Wageningen UR het Beregeningssignaal ontwikkeld. Het blijkt een slim online programma dat per perceel berekent wanneer en hoeveel een ondernemer moet beregenen.

Ondernemers die Beregeningssignaal toepassen, voorkomen dat ze onnodig kosten maken. Te vroeg beregenen kost nou eenmaal geld (brandstof, arbeid, water), te veel beregenen ook (mineralenverlies), evenals te laat beregenen (verdroging en opbrengstverlies).
Vermeer: ‘Akkerbouwers en melkveehouders die Beregeningssignaal toepassen, beregenen dus alleen waar en wanneer dat nodig is voor een optimale opbrengst: de juiste hoeveelheid water op de juiste plek op het juiste moment, zeg maar. Ze pakken dus niet meteen de haspel uit de schuur als hun buurman aan het beregenen is, maar nemen elke dag de meest voordelige beslissing.’

Bedrijfsgegevens invullen

Gebruikers vullen eenmalig online hun bedrijfsgegevens in, waaronder het aantal percelen, perceelsomvang en gewas. Behalve gras en maïs kan het programma nu ook uit de voeten met aardappelen en suikerbieten. Vanaf volgend jaar volgen vijf tuinbouwgewassen, zoals waspeen en erwten. In de berekening binnen Beregeningssignaal worden behalve de gevallen en voorspelde neerslag, ook capillaire nalevering, verdamping en tussentijdse beregeningsbeurten meegenomen.
Beregeningssignaal houdt vervolgens per perceel de vochtbalans in de gaten. Het programma waarschuwt daarna per mail als beregening wenselijk is. Een ondernemer kan online zelf het advies per perceel op elk gewenst moment nader bekijken.
‘Een groen perceel heeft voldoende vocht, een geel perceel is binnen 5 dagen aan de beurt en een rood perceel dient onmiddellijk beregend te worden’, licht Vermeer toe.
Naast de aanbevolen watergift, berekent het programma voor melkveehouders ook het rendement van de beregeningsgift in verhouding tot eventuele aankoop van ruwvoer. Daarbij houdt Beregeningssignaal nadrukkelijk rekening met de actuele ruwvoervoorraad. Inmiddels hebben meer dan 300 melkveehouders het Beregeningssignaal al toegepast in hun bedrijfsvoering.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer