‘Ik boer niet om hele wereld te voeden’

Jacob van der Hoek nam samen met zijn vrouw Janke in 1984 het extensieve bedrijf van zijn schoonvader over. Het bedrijf kreeg 200.000 kilo quotum toegewezen. Jacob en Janke, zij overleed in 2011, bouwden dat in de loop van de jaren uit naar 400.000 kilo. In 1987 verrees een ligboxstal om arbeidsverlichting te creëren. Daarna was het tijd voor de invulling van hun wens: omschakeling naar biologisch.
Die wens kreeg begin jaren tachtig gestalte, toen het echtpaar drie jaar in het Afrikaanse land Opper-Volta als vrijwilliger werkte. ‘Naast kennisoverdracht hielpen we boeren daar aan een eigen bedrijfsvoering. Zo werden ze zelfvoorzienend in hun onderhoud. Tegelijkertijd met onze aanpak overspoelde het Westen toen Afrikaanse landen met ‘voedselhulp’.
‘De prijzen van landbouwproducten daalden daardoor fors. Ik kreeg het inzicht dat het dumpen van Westerse overschotten impact heeft op de kansen van boeren in andere landen. Dat wilde ik niet. Ik boer niet om de hele wereld te voeden. Ik wil boeren in andere werelddelen geen kansen ontnemen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer