Minder+antibiotica+pluimvee
Nieuws
© no ps

Minder antibiotica pluimvee

De pluimveesector heeft in 2014 gemiddeld 15,1 dagdosering per dierjaar (dd/dj) aan antibiotica gebruikt. Dat is 14 procent lager dan in 2013 en zelfs 56 procent minder dan in het startjaar 2009.

De sector heeft sinds 2011 extra aandacht voor derde keus middelen. In 2014 lag het gebruik van deze middelen 85 procent lager dan in 2011. Dat blijkt uit een publicatie van brancheorganisatie stichting AVINED.

Bij de kalkoensector daalde het algehele gebruik van antibiotica verder. Datzelfde geldt voor de derde keusmiddelen. In de eiersector, waar het gebruik van antibiotica altijd laag was, blijft dit gebruik stabiel.

Opfokbedrijven

De opfoksector voor vleespluimvee heeft een plan opgesteld om op korte termijn het gebruik van antibiotica en derde keus middelen te beperken. Dat was nodig, doordat bij deze opfokbedrijven het gebruik van antibiotica in 2014 was gestegen.

In de vleespluimveesector zelf kwam in de loop van 2014 een eind aan de de algehele daling van het gebruik van antibiotica bij vleeskuikenbedrijven.

Vleespluimveesector

Dat geldt ook voor de daling van het derde keus middelen gebruik. Wel neemt het gebruik van tweede keus middelen af, in de vleespluimveesector.

Hier worden minder combinatiemiddelen met de werkzame stoffen Lincomycine en Spectinomycine gebruikt. Die worden onder meer ingezet tegen E-Coli.

Meer problemen

De werkgroep antibiotica pluimveesector ontvangt geregeld signalen dat bedrijven op het gebied van dierenwelzijn en diergezondheid met meer problemen te kampen hebben, waarbij vaak gewezen wordt op pootproblemen als gevolg van enterococcenbesmettingen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer