%27Tweede+muizenplaag+niet+uitgesloten%27
Nieuws
© NVT

'Tweede muizenplaag niet uitgesloten'

Een tweede muizenplaag in Friesland is niet uitgesloten. Dat geeft onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga aan. De onderzoekers deden de afgelopen periode veldwerk op tweehonderd percelen.

Ze onderzochten muizenholen, de bedekking van het grasland en verse muizenkeutels. Hieruit blijkt dat de muizenaantallen sterk achteruitgaan, maar dat er tegelijkertijd op plekken nog duidelijk muizen aanwezig zijn, licht Eddy Wymenga van onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga toe.

Voortplanting

Wat de onderzoekers ook zagen, is dat de muizen zich voorbereiden op voortplanting. 'Dat is een lang proces. Ergens in de tweede helft van het jaar kan het zijn dat plaatselijk de dichtheden weer toenemen.'

Het bureau verwacht in april, mei, wanneer Wageningen Livestock Research onderzocht heeft hoe de grasmat zich herstelt, met meer resultaten te komen hoe de muizenplaag in het vervolg te beheersen is. 'Dat is een hele puzzel, want je kan niet simpelweg een gebied onder water zetten.'

Early warning

Te denken valt onder andere aan een early warning systeem voor boeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  40 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
Meer weer