Proef+wijst+uit%3A+veen+herstelt+zichzelf
Nieuws
© Wikimedia

Proef wijst uit: veen herstelt zichzelf

Veen heeft een groot herstellend vermogen. De indringingsweerstand herstelt zich binnen een maand naar het oude niveau.

Dat blijkt uit een proef naar de draagkracht van veen, uitgevoerd op proefboerderij KTC Zegveld en in samenwerking met het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC).

'Wat voor veel boeren al bekend is op basis van ervaring, blijkt nu ook uit onderzoek', concluderen de onderzoekers.

Draagvlak

Voor het praktijknetwerk 'Draagvlak voor draagkracht' is een proef uitgevoerd naar de gevolgen van het rijden met verschillende machines in de veenbodem.

Hieruit blijkt onder meer dat de indringingsweerstand binnen een maand zich hersteld naar het oude niveau.

Veronderstelling

De boeren in het praktijknetwerk hebben verschillende maatregelen geprobeerd. Tot nu toe werd altijd gesteld dat het draagkrachtniveau negatief verandert als er met (zware) machines over het land wordt gereden.

Deze veronderstelling kwam ook naar voren bij het uitvoeren van de proef. Afgelopen oktober is er een proefopstelling uitgezet en uitgevoerd. Een nameting is een maand later gedaan, in november.

Combinaties

De twee combinaties die het meest negatieve effect hebben op het draagkrachtniveau, zijn een trekker met een hoge bandenspanning (van 620 naar 400) en een grasbaal voor en achter in de klem.

Terwijl dezelfde trekker met lage bandenspanning (0,40 in plaats van 2 bar) een goede draagkracht behoudt. De andere combinatie is de verreiker (van 700 naar 500): ook deze banden hebben een hoge bandenspanning en met een gewicht van 7 ton heeft dit veel invloed.

Druk

Het valt op dat hoe hoger de belasting, des te lager de druk (indringingsweerstand) per centimeter in de bodem is. Ook hier is te zien dat de trekker met een hoge bandenspanning en de verreiker het laagste uitvallen tussen de 10 en 20 centimeter diepte.

De tweede meting is een maand later gedaan. Hieruit blijkt dat de druk weer volledig is hersteld, ook op 10 tot 20 centimeter diepte is er nauwelijks verschil meetbaar.

Voor de tabellen en volledige resultaten, zie de site van PPP-Agro Advies.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer