Onderzoek ingrepen vermeerdering

Onderzoekers kijken samen met vermeerderaars en erfbetreders naar de factoren die effect hebben op het welzijn van dieren zonder snavelbehandeling en zonder het wegnemen van de sporen.

Pieter StokkermansErfbetreders hebben hiervoor een protocol ontvangen, waarmee ze met een app op de tablet de koppels kunnen scoren. Er is zowel een app voor vermeerderaars als voor opfokkers. Hier kunnen ze gegevens zoals bezetting en voerleverancier invullen.
Alle bedrijven, met dieren met en zonder bekapte snavels, kunnen hieraan vrijwillig meedoen. Ook kunnen de erfbetreders eventuele problemen signaleren. Vervolgens vergelijken onderzoekers de scores om te zien of ze een lijn in die problemen kunnen ontdekken, zodat ondernemers hun management kunnen aanpassen.
Dat werd dinsdag in Barneveld duidelijk tijdens de algemene ledenvergadering van LTO/NOP voor vermeerderaars en opfokkers. Hier kwam ook naar voren dat de ondernemers de regelgeving rond bijvoorbeeld snavelkap meer als een uitdaging dan een bedreiging zien.

Eerder ongekapt

‘Verschillende ondernemers beginnen al eerder aan ongekapte snavels’, zegt Twan Engelen, bestuurslid bij de LTO/NOP-kring opfok/vermeerdering. ‘Een aantal is dit jaar gestart en anderen beginnen volgend jaar. Ze willen toch wat ervaring opdoen, voordat ze verplicht moeten stoppen met kappen.’
Op zijn eigen bedrijf is hij al vier jaar gestopt met kappen. Dit lukt goed. Wat is het geheim? ‘Alle omstandigheden, zoals licht, moeten goed zijn. Het gaat erom dat de kip in balans is. Dat kan met goed voer en een goed klimaat.’
Tijdens de bijeenkomst sprak ook een specialist van fokkerijorganisatie Aviagen. Terwijl het in de rundveehouderij mogelijk is om koeien zonder hoorns te fokken, kan de fokkerij in de pluimveehouderij nog geen soelaas bieden, zo bleek.
‘De snavel is een natuurproduct, net als de spoor bij een haan. Er zijn wel rassen met bijvoorbeeld iets kortere sporen, maar een haan via fokkerij sporenvrij maken zit er niet in’, stelt Engelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer