'Geringe groei sierteeltverkoop in Europa'

Consumenten in Europa geven de komende jaren niet veel meer uit aan bloemen en planten.

%27Geringe+groei+sierteeltverkoop+in+Europa%27
© FloraHolland

Dat blijkt uit onderzoek in tien landen naar de verkoopontwikkelingen tot en met 2018, uitgevoerd door BureauSierteelt.nl in opdracht van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

In een aantal landen wordt de verkoopwaarde van voor de economische recessie nog niet gehaald, meldt de VGB.

Supermarktverkoop

Het verbruik van bloemen en potplanten blijkt in de meeste landen de laatste jaren in waarde te zijn gedaald. Dit komt door de combinatie van economische recessie, toenemende afzet via de supermarkt en een lager aandeel in de verkoop als cadeau.

'Dat supermarkten een veel lagere marge hanteren dan bloemisten heeft een drukkend effect op de consumptiewaarde in landen waar het supermarktkanaal marktaandeel wint, ten koste van de bloemist', zegt de VGB.

Cadeaumarkt

'In veel landen staat de positie van bloemen en planten op de cadeaumarkt onder druk. Als het eigen gebruik toeneemt en het cadeausegment kleiner wordt, heeft dat een negatief effect op de consumptiewaarde. In het algemeen is de marge op bloemen en planten die cadeau worden gegeven hoger.'

Onderzocht werd de markt in België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Polen, Spanje, Groot-Brittannië en Zweden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer