Arbeid efficiënt inzetten

Hoeveel arbeidsuren zijn volgens de Stichting KPV nodig in een varkenshouderijbedrijf? Dat is 7,5 uur per zeug per jaar en 0,6 uur per vleesvarkensplaats per jaar. Als de zeugen op stro liggen, nemen de arbeidsuren significant toe. Hoeveel is niet uitgebreid onderzocht, maar één ondernemer spreekt van 2,75 uur extra per zeug per jaar.
Een fulltime medewerker kan dus in theorie 3.500 vleesvarkens of 277 zeugen per jaar verzorgen inclusief het verzorgen van de technische administratie. De arbeidskosten per afgeleverde big zijn daarmee 5,90 euro (op basis van een uurtarief van 22,40 euro).
Een ondernemer heeft verschillende mogelijkheden om de arbeidsefficiency te verhogen. Meer biggen per zeug produceren is er één. Andere mogelijkheden zijn: meer structuur aanbrengen in de bedrijfsvoering, kennis van medewerkers verhogen en de werkomstandigheden en sfeer verbeteren.
Stichting KPV concludeert ook dat grotere bedrijven werknemers efficiënter in kunnen zetten dan kleinere. Door werkgeverschapskenmerken te verbeteren kan de duurzame inzetbaarheid van mensen worden verhoogd, concludeert KPV. Op Nederlandse varkenshouderijbedrijven werken zo’n 5.000 mensen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer