Frans zuivelkartel loopt tegen de lamp

De Franse mededingingsautoriteit legt een groep zuivelverwerkers een boete op van 192,7 miljoen euro voor illegale prijs- en marktafspraken. Dat meldt Vlaams informatiecentrum voor de land- en tuinbouw.

Frans+zuivelkartel+loopt+tegen+de+lamp
© Nieuwe Oogst

Elf bedrijven, met Yoplait, Novandie, Lactalis en Senoble als ‘spilfiguren’, hebben het jarenlang op een akkoordje gegooid. Klokkenluider Yoplait hoeft zijn deel van de boete (44,7 miljoen euro) niet te betalen.

Senoble erkende als tweede zijn aandeel en ziet daarom zijn boete gehalveerd tot 46 miljoen euro. De hoogste boete (56,1 miljoen euro) is daardoor voor een joint venture van Lactalis en Nestlé.

Tip na overname

Het onderzoek had betrekking op de periode 2006-2012. De kartelwaakhond werd in augustus 2011 getipt door Yoplait, kort nadat de Amerikaanse firma General Mills een meerderheidsbelang had verworven in de Franse zuivelreus.

De prijsafspraken en het ‘niet-aanvalspact’ hadden betrekking op zuivelproducten die onder het huismerk van warenhuisketens verkocht werden. In Frankrijk vertegenwoordigen huismerken 92 procent van de omzet die de retail maakt met yoghurt, verse kaas, verse room en desserts.

Spaanse zuivel

Twee weken geleden kreeg de Spaanse zuivelsector een boete van ruim 88 miljoen euro opgelegd door de Spaanse mededingingsautoriteit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer