LTO+Noord+in+beroep+tegen+gasbesluit
Nieuws
© Geert Job Sevink

LTO Noord in beroep tegen gasbesluit

LTO Noord heeft samen met andere agrarische partijen een beroep ingediend bij de Raad van State tegen het gaswinningsbesluit van minister Henk Kamp van Economische Zaken.

De organisaties, waaronder LTO Noord en Vereniging Gronings Particulier Grondbezit, willen dat het besluit wordt vernietigd.

Ze vinden dat de gaswinning verder omlaag moet dan de 39,4 miljard kuub waar Kamp mee heeft ingestemd.

Landbouweffectenrapport

De gaswinning heeft grote gevolgen voor de landbouwsector en die gevolgen worden steeds meer zichtbaar, stellen de partijen. De agrarische sector pleit dan ook voor het laten uitvoeren van een landbouweffectenrapport (LER).

Hierin moet onder meer aandacht worden besteed aan de gasleidingen door agrarische grond.

Schade landbouwgrond

Volgens LTO Noord is de schade van agrarische gronden onvoldoende bekend. Daarbij blijven agrarische bedrijven altijd grondbeheerder en zijn blijvend in het gebied.

Naast een LER pleit de sector voor een nieuwbouwerregeling met daarbij financiële middelen en een keuzevrijheid voor boeren.

Aardbevingsbestendige nieuwbouw

De eerste keuze is dat boeren hun oude gebouwen met complexe schade kunnen vervangen door aardbevingsbestendige nieuwbouw. De tweede keuze is dat de ondernemers de kosten van de schade voor herstel of voor preventief versterken als financiering in kunnen zetten.

Dat gebeurt om bij gebouwen met schade die te oud of bedrijfsmatig minder doelmatig en functioneel zijn de overweging te kunnen maken om ook aardbevingsbestendig nieuw te bouwen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer