Dijksma: Europese aanpak angorawol

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) wil een Europese aanpak tegen misstanden met angorawol. Het levend plukken en villen van angorakonijnen en pelsdieren voor wol en bont heeft tot grote ophef geleid.

Dijksma%3A+Europese+aanpak+angorawol
© PETA Nederland

Dijksma deed die oproep gisteren tijdens de Landbouwraad in Brussel. Nederland wil onder meer dat lidstaten van de Europese Unie en de Europese Commissie de textiel- en kledingsector stimuleren om te komen met certificering.

Die garandeert dat wol of bont niet afkomstig is van slecht behandelde dieren. Een groot aantal lidstaten, waaronder Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, België, Denemarken en Luxemburg, steunt Dijksma.

Barbaarse praktijken

De barbaarse praktijken van organisaties die tegen dierenwelzijnsregels in wol of bont produceren, moeten volgens de staatssecretaris worden uitgebannen.

'Het is goed dat de Nederlandse textielsector deze misstanden over de grens aan de kaak wil stellen, want dit probleem verdient een internationale aanpak. Gelukkig is er veel bijval van lidstaten dat het zo niet langer kan.'

Onafhankelijke certificering

Met de Nederlandse textiel- en kledingsector is in overleg met Dijksma afgesproken om bij internationale overleggen actief te pleiten voor tracerings- en borgingssystemen. Het gaat dan om onafhankelijke certificering voor dierlijke producten in textiel en kleding.

'Om zo te garanderen dat producten, bijvoorbeeld wol, dons en bont, die op de Europese markt komen niet afkomstig zijn van slecht behandelde dieren.'

Misstanden

De staatssecretaris wil verder dat de Europese Commissie praat met landen waar veel bont en wol wordt geproduceerd en overlegt over hoe misstanden uit te bannen.

'Zo kunnen er afspraken worden gemaakt over afdoende regelgeving, toezicht en handhaving op het gebied van dierenwelzijn, bijvoorbeeld tijdens de bespreking van handelsakkoorden of handelsmissies.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer