‘Consument moet een goed gevoel hebben bij stuk vlees’

Tienke WoudaDe jonge vleesveehouders houden 100 tot 150 stuks vleesvee, vooral Verbeterde Roodbonten, Belgische Witblauwen en Blonde d’Aquitaines die worden geweid en hoofdzakelijk voeding krijgen op basis van natuurlijke producten krijgen, onder andere granen.
In 2013 zegde Ferdinand van den Brink zijn parttime-baan als vertegenwoordiger van een melkmachinefabrikant op. ‘Ik werd voor gek verklaard dat ik mijn baan opzegde om naar school te gaan. De combinatie bedrijf, winkel en school is geweldig.’
Binnenkort hoopt hij het eerste deel van zijn opleiding te kunnen voltooien: dat van productiemedewerker. Naast meer kennis vergaren voor een goede uitleg aan de consument wil Van den Brink met zijn opleiding op den duur ook zelf zorgen voor barbecues bij klanten.
Korte lijnen staat voorop bij Van den Brink. De ondernemers doen de in- en verkoop van het vleesvee zelf. Ze laten zo’n vijf tot tien dieren per week slachten door verschillende slagers uit voornamelijk de regio en ‘t Gooi en verkopen het vlees zelf aan particulieren en in de boerderijwinkel.
‘Een goede prijs-kwaliteitverhouding vinden is een heel leuke sport’, zegt Van den Brink. ‘Wij hoeven er niet schatrijk van te worden, als we er maar iets aan overhouden. Supermarkten willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, over de rug van de boeren. Als je de consument benadert, willen die betalen voor iets wat goed is.’
Sinds drie jaar runt Rianne van den Brink boerderijwinkel De Blaak, waar ze naast vlees van eigen koeien ook streekproducten van andere collega-boeren verkoopt. ‘De winkel is een aparte tak. Wij willen weten wat we eraan verdienen. Anders geeft het een vertekend beeld, zeker naar de banken toe. ‘
In december werd het bedrijf als eerste in de gemeente Ede lid van MVO-organisatie Vallei boert bewust. ‘Dat heeft meerwaarde naar de consument toe. Die ziet een bord bij de weg en vraagt zich af wat dat betekent.’
Van den Brink, die klaar staat voor overname van het bedrijf, is zich er heel bewust van dat hij een andere bedrijfsvoering voert dan zijn vader. ‘Mijn vader hield echt vleesvee, met zoogkoeien. Maar de landbouw is zo negatief in het nieuws, dat ik voor een andere zienswijze heb gekozen. Dat lijkt mij gezond. Mijn vader moest even wennen, maar wordt steeds enthousiaster.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer