Brabantwet nog voor de zomer

Reusel - Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) stuurt de Brabantwet nog voor de zomer naar de Tweede Kamer. Provincie Noord-Brabant kan deze wet inzetten om de intensieve veehouderij duurzamer te maken.

Peter van HouwelingDijksma zei dat zaterdag op een verkiezingsbijeenkomst van de PvdA in Reusel. De Brabantwet is nodig om de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV) Raad van State-proof te maken.
Via de ruimtelijke ordening mogen alleen zaken worden geregeld die ruimtelijk relevant zijn. In de BZV kunnen bedrijven ook punten scoren op zaken die niet ruimtelijk relevant zijn, zoals diergezondheid en dierenwelzijn.
De Raad van State stak er al een stokje voor toen gemeente Reusel-De Mierden zulke niet-ruimtelijke regels wilde vastleggen in het bestemmingsplan. De provincie wil voorkomen het dezelfde kant opgaat met de BZV en werkt daarom met Dijksma en haar collega-staatssecretaris Wilma Mansveld (I&M) aan een aanpassing van de Crisis- en herstelwet.

Juridisch houdbaar

Die aanpassing moet ervoor zorgen dat de extra regels in de BZV juridisch houdbaar worden. De Brabantwet gaat nog voor de zomer naar de Tweede Kamer, bevestigde Dijksma zaterdag.
Sharon Dijksma juicht het toe dat de provincie, net als Limburg en een aantal andere provincies, aanvullende voorwaarden wil stellen.
ZLTO is positief over de houding van de staatssecretaris, zegt bestuurder Herman van Ham. ‘Ze legt de verantwoordelijkheid waar die hoort. ZLTO staat nog steeds achter de BZV. Die is nodig voor het maatschappelijke draagvlak in Noord-Brabant en er zit keuzevrijheid in voor ondernemers welke extra inspanningen ze willen doen. Maar we zullen ons blijven verzetten tegen gemeenten die daar nog een schepje bovenop willen doen. De huidige BZV is wat ons betreft de grens.’
Bestuurder Wil Meulenbroeks van ZLTO Reusel-De Mierden hoorde op de verkiezingsbijeenkomst in Reusel dat Dijksma het diverse keren opnam voor de landbouw. Daarbij ging ze ook tegen haar eigen PvdA-achterban in.
De staatssecretaris preekte volgens Meulenbroeks niet voor eigen parochie, maar gaf aan dat de sector al flinke stappen heeft gezet in de vermindering van het gebruik van antibiotica en al fors heeft geïnvesteerd in duurzame vleesconcepten. Maar als de consument daar weinig belangstelling voor heeft, dan is dat een moeizame weg.
Ook stelde de staatssecretaris dat schaalvergroting niet ‘per definitie’ slecht is omdat er dan meer geïnvesteerd kan worden in dierenwelzijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer