%27Verplichte+stalregistratie+lastenverzwarend%27
Nieuws
© René Luijmes

'Verplichte stalregistratie lastenverzwarend'

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO vakgroep Varkenshouderij zijn zeer verbaasd over de verplichte stalregistratie.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) kondigde vorige week aan dat veehouders van 1 april tot 15 mei in de Gecombineerde Opgave (Meitelling) moeten aangeven in welke stallen, welke dieren zitten.

De gegevens worden gebruikt voor het in kaart brengen van de emissies uit de landbouw.

Tijdverspilling

'Dit treft geen enkel doel en is alleen maar een administratieve lastenverzwaring en tijdverspilling voor onze varkenshouders', menen voorzitter Ingrid Jansen van de NVV en vicevoorzitter Eric Douma van LTO vakgroep Varkenshouderij.

De Tweede Kamer behandelt de verplichte stalregistratie morgen tijdens het Algemeen Overleg Landbouwraad. CDA en VVD zetten net als NVV en LTO hun vraagtekens bij deze manier van gegevens verzamelen.

Grote gevolgen

Los van de lastenverzwaring, kan de regeling volgens NVV en LTO ook grote gevolgen hebben voor varkenshouders. Beide organisaties hebben kanttekeningen bij de verplichte stalregistratie.

Zo moeten emissies moeten volgens de regeling inzichtelijk worden gemaakt. Ook zijn er zorgen over het intrekken van vergunningen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  10 %
Meer weer