‘Telers hebben druk nodig’

Wilhelminaoord - Bollentelers hebben de druk van hun omgeving nodig om betere milieuprestaties te leveren. Dat zei André Hoogendijk van de KAVB, de branchevereniging van de bloembollensector, donderdag op een bijeenkomst van Progressief Westerveld.

De bollenteelt in Drenthe was een van de discussiepunten op de bijeenkomst over verduurzaming van de landbouw. Hoogendijk presenteerde er het KAVB-actieplan voor een duurzame bollenteelt. Daarin staan doelstellingen die verder gaan dan de landelijke milieunormen.
‘Er kan een hoop anders, en als dat kan, dan moet je dat ook doen. Wanneer de omgeving daarbij druk oplegt, werkt dat beter’, gaf hij aan.
Een lid van actiegroep Bollenboos plaatste kanttekeningen bij de optimistische geluiden van Hoogendijk. ‘Belooft u niet te veel? Slechts een enkeling zal uw doelstellingen halen. Het gaat juist om de 10 tot 20 procent van de telers die nog niet-toegestane middelen gebruiken.’

Achterblijvers

Hoogendijk gaf aan dat de bollensector niet beter of minder is dan de andere agrarische sectoren. Na een kopgroep volgt er een enorm peloton en daarachter een groepje achterblijvers. ‘Die laatsten hebben een schop nodig, ze zetten de sector voor schut.’
Als het aan hem ligt wordt deze groep, die wel kan maar niet wil, hard aangepakt door de handhavers van de NVWA.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer