Melkveehouders benaderd over quotum

Bij de LLTB-infolijn is melding gemaakt van het feit dat gemeente Mook en Middelaar melkveehouders aan wie zij grond heeft verpacht, benadert met de vraag tal van gegevens te verstrekken vanwege aanspraak op de waarde van het melkquotum.

Het kan zo zijn dat meerdere melkveehouders in Mook en Middelaar een dergelijke brief hebben ontvangen.
André Stoffels, jurist bij Arvalis, raadt melkveehouders aan de brief niet te negeren. Stoffels: ‘De brief negeren acht ik niet raadzaam. De gemeente kán een gerechtvaardigd belang hebben om nader geïnformeerd te worden. In dat geval is een pachter gehouden om gegevens waarover hij beschikt aan zijn verpachter te verstrekken’.

Goed naar kijken

Maar, het verzoek van de gemeente zomaar inwilligen gaat volgens Stoffels wat ver. ‘Allereerst moet duidelijk worden óf de gemeente een gerechtvaardigd belang heeft bij het verkrijgen van nadere gegevens. Dat zal zeker het geval zijn als inmiddels het melkquotum is verkocht. De pachter zal er in dat geval niet aan ontkomen om afdoende gegevens te overleggen. In dat geval dreigt daarnaast ook het risico van pachtontbinding.’
Is er geen melkquotum verkocht, dan kan worden volstaan met het aanreiken van gegevens die dat bevestigen. ‘Bijvoorbeeld de eerste en laatste toewijzing omtrent het melkquotum.’
Kortom, ondernemers die een dergelijke brief ontvangen doen er verstandig aan hier goed naar te kijken en desnoods een deskundige te raadplegen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer