Budget voor onderzoek akkerbouw

Het bestuur van de brancheorganisatie BO Akkerbouw heeft besloten dit jaar al te investeren in onderzoek en innovatie.

Haijo DoddeHet beschikbare budget van 300.000 euro is volgens beleidsmedewerker Tjitse Bouwkamp van BO Akkerbouw afkomstig uit reserves van het voormalige Productschap Akkerbouw.
Met het besluit wordt volgens het bestuur van BO Akkerbouw de dreigende kennisleemte voor de akkerbouwsector in 2015 voor een deel ingevuld. Ook wil de brancheorganisatie het signaal afgeven dat onderzoek en innovatie belangrijke speerpunten zijn, aldus Bouwkamp.
Activiteiten die worden vervolgd, betreffen onder meer het laatste jaar van het zesjarige bodemproject ‘Perspectieven van structuur- en bodemverbeteraars’. Ook wil BO Akkerbouw participeren in het project ‘Vital Soils’, onder meer vanwege de ontwikkeling van een bodemthermometer. Bouwkamp meldt verder dat Kennisakker een vervolg krijgt.
‘Voor de betreffende projecten mag BO Akkerbouw geld aanwenden uit de reserves van het productschap omdat aan de randvoorwaarden wordt voldaan van de heffingen destijds’, legt Bouwkamp uit.
Naast de genoemde projecten loopt er in 2015 nog voor 2 miljoen euro aan bodemprojecten in de publiek-private samenwerking (PPS) Duurzame Bodem. Dit zijn ook langjarige projecten waarin ketenpartijen en BO Akkerbouw samenwerken met de overheid aan het in stand houden of verbeteren van de bodemkwaliteit.

Verbindendverklaring

Het is de wens om vanaf 2016 via een verbindendverklaring op collectieve wijze invulling te geven aan onderzoek en innovatie. Via deze verplichte financiële bijdrage door alle marktdeelnemers hoopt BO Akkerbouw in de toekomst onderzoek voor de akkerbouw te kunnen blijven coördineren.
De komende maanden legt BO Akkerbouw zich toe op het indienen van het dossier voor het verbindend verklaren van onderzoek en innovatie. Daarnaast wordt gewerkt aan een werkplan om in 2016 met de kennisactiviteiten te kunnen beginnen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer