Meer onderzoek naar asbestgrond

'Er moet nader onderzoek komen naar de mogelijke vervuiling van grond door asbestdaken op boerenbedrijven', vindt voorzitter Erik Back van LTO Noord Overijssel.

Back reageert hiermee op een recent uitgelekt rapport van provincies Overijssel en Gelderland. Daaruit blijkt dat er gevaar voor de volksgezondheid kan optreden als er onder asbestdaken op boerenerven geen dakgoot zit.

De asbestdaken verweren, waardoor asbestvezels vrijkomen die met regenwater in de omliggende grond spoelen. Back wil nader onderzoek omdat het rapport van de provincies meer vragen oproept dan antwoorden geeft.

Gezondheidsrisico's

Mocht nader onderzoek uitwijzen dat er inderdaad grote gezondheidsrisico's zijn, dan moet er volgens Back snel een provinciaal asbestbeleid komen met daarin een stevige saneringsregeling.

'Als agrarische sector doen we al heel veel binnen Voorlichting- en Kenniscentrum AgroAsbestveilig. Je kunt van boeren niet verwachten dat zij vervuilde grond op eigen kosten saneren. Ook voor het verwijderen en vervangen van asbestdaken moeten betere regelingen komen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer