Onvrede over pachtplan

Natuurmonumenten wil dat pachters van natuurgrond de EU-betalingsrechten bij beëindiging van hun pachtcontract overdragen aan de organisatie.

Hoewel de rechten in beginsel bij de pachter liggen, wil Natuurmonumenten deze in het nieuwe stelsel van betalingsrechten uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) vanaf 2019 zelf beheren. Pachters voelen zich nu onder druk gezet, omdat weigeren van de overdrachtconstructie gevolgen kan hebben voor hun toekomstige pachtcontracten.
Pachters kunnen bij beëindiging de rechten overhevelen naar hun andere gronden. Volgens Natuurmonumenten is de overdracht nodig om de pachtgrond voor toekomstige pachters aantrekkelijk te houden.
‘Als natuurorganisatie vragen we onze pachters groen te ondernemen’, zegt woordvoerder Sari Schoo. ‘Als wij het betalingsrecht beheren, kan de nieuwe pachter ook weer GLB-gelden innen.’ Die premie draagt dan bij aan de meerkosten van natuurlijk beheer.
Willem Bruil, hoogleraar Agrarisch recht, heeft bedenkingen. ‘De verpachter heeft geen recht op overdracht. Ik zou daar als pachter niet mee akkoord gaan.’
LTO Nederland heeft overleg aangevraagd met Natuurmonumenten over het voorstel. Advocaat Charles van Mierlo van GVK Adure raadt aan te wachten met tekenen van de voorstellen totdat meer duidelijk is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer