Ondernemers verdienen proefjaar voor nieuw GLB

Ondernemers+verdienen+proefjaar+voor+nieuw+GLB
© NvLj

De agrarische sector heeft vanaf dit jaar te maken met een nieuw Gemeenschappelijk landbouwbeleid. Tot nu toe was daar in de praktijk nog niet zo heel veel van te merken, maar binnenkort wordt het ernst. Op 1 april start de Gecombineerde opgave.
Het invullen daarvan was voor veel ondernemers altijd al een uitdaging. Dit keer wordt het zeker niet eenvoudiger. Een nieuw beleid betekent nieuwe vragen en meer kansen om fouten te maken.
Daar komt bij dat nog steeds niet alles helder is rond het nieuwe beleid. Boeren komen geregeld met vragen waarop ze geen antwoord krijgen. Blijkbaar zijn er veel praktijksituaties waar in de regelgeving geen rekening mee is gehouden.
LTO Nederland heeft erop aangedrongen om 2015 en 2016 te zien als proefjaren, waardoor fouten van boeren niet meteen leiden tot korting op de uitbetaling. Staatssecretaris Sharon Dijksma voelt daar niets voor. De uitvoeringsorganisatie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) krijgt geen ruimte voor een flexibele opstelling.
Dijksma vraagt Brussel wel toe te staan dat RVO ‘onbewuste’ fouten en nalatigheden meldt aan de ondernemer, die ze vervolgens kan corrigeren. Ze denkt dan aan een periode van twee weken na de eindtermijn van het indienen.
Het is de vraag of alle onbewuste fouten binnen twee weken herkend én hersteld kunnen zijn. Beter zou zijn om 2015 alsnog aan te merken als proefjaar en de daarbij behorende souplesse toe te passen.
De politici die daarover moeten beslissen hebben jaren nodig gehad om tot dit nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid te komen. De invoering ervan is al met een jaar vertraagd. Zou het dan te veel gevraagd zijn om voor de ondernemers die ermee moeten werken ook wat extra ruimte te maken?

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer