Project+Grondig+Boeren+met+ma%C3%AFs+gaat+verder
Nieuws
© Wageningen-UR

Project Grondig Boeren met maïs gaat verder

Provincie Drenthe levert een financiële bijdrage om het project 'Grondig boeren met maïs' met twee jaar te verlengen.

Uit de resultaten van de afgelopen drie jaar blijkt dat het de moeite waard is om aandacht te besteden aan de bodem. Met meer aandacht voor de organische stofbalans door aanvoer, geslaagde groenbemester of vruchtwisseling met gras is het mogelijk de teruggang in stikstofgebruiksruimte op te vullen.

Ook krijgt het bodemleven een positieve impuls waardoor de bodem weerbaarder wordt. Allemaal factoren, die de teruggang in maïsopbrengst door lagere gebruiksnormen en teruglopende bodemkwaliteit voorkomen. Economische berekeningen laten zien dat het op bedrijfsniveau zelfs een verbetering kan opleveren.

Duurzaam

Landbouwgedeputeerde Rein Munniksma: 'Het is goed dat de teelt van maïs op een duurzamere manier kan plaatsvinden. Ik zie dat de boerenpraktijk er goed mee uit de voeten kan en dat steeds meer kennis en ervaring uit het project 'Grondig boeren met maïs' daadwerkelijk in de praktijk wordt toegepast.'

'Het is van belang om het tot het gewone reguliere werk te maken. Daarom willen we dit project ook de komende twee jaar ondersteunen', aldus Munniksma.

Satellietbedrijven

Om de uitrol naar de praktijk te faciliteren komen verspreid over Drenthe ‘satellietbedrijven’ om onderdelen uit het project in de praktijk toe te passen. Ook worden rond deze bedrijven met buur-maïstelers bijeenkomsten georganiseerd over duurzame maïsteelt.

'Grondig boeren met maïs' wordt uitgevoerd door Wageningen UR samen met het bedrijfsleven. De centrale demonstratielocatie ligt op PPO-locatie Marwijksoord. Het project wordt gefinancierd door de provincie Drenthe, waterschappen, Melkveefonds en LTO Noord-fondsen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer