Vrouw rode draad op ledendag Utrecht

In zijn schets van de globale ontwikkelingen vertelde Vogelaar ook dat het aandeel hoger opgeleiden groeit. ‘55 procent van hen is vrouw. Dat heeft de grootste invloed’, aldus Vogelaar, omdat vrouwen andere keuzes en afwegingen maken. Dat die toekomst al is begonnen, toonde hij aan de hand van twaalf vrouwen die nu al op topposities in de voedselbranche zitten.
De vraag hoe het zit met het aandeel vrouwen in de eigen onderneming of organisatie liep daarna als rode draad door menig gesprek, al dan niet aangejaagd door de energieke dagvoorzitter Aart van Cooten. ‘Ik zou graag meer vrouwen binnen LTO Noord willen. Ze hebben een andere kijk op zaken’, reageerde voorzitter Siem Jan Schenk van LTO Noord.
‘Ondernemen in een veranderende omgeving’ luidde het thema van de Dag van LTO Noord Utrecht. Ruim tweehonderd leden bezochten de dag bij Boerderij Mereveld in Utrecht.
Met hulp van stemkastjes konden leden diverse keren tijdens de bijeenkomst reageren op stellingen. Zoals ‘LTO zou leden vaker mogen raadplegen rond actuele thema’s’. Daar was 90,4 procent het mee eens.
Voorzitter Bert van Donselaar van LTO Noord Utrecht legde uit dat die stelling aansluit bij het idee van zijn bestuur om bij leden te peilen wat zij van zaken vinden. Dat kan bijvoorbeeld per e-mail. ‘Het zal ook altijd een mix moeten zijn. Je kunt niet achter elk lid aan gaan’, zei Van Donselaar. ‘Het is wel een mooi instrument om gevoeligheid van dossiers beter in beeld te krijgen.’

Winnaar Aanmoedigingsprijs

Met dezelfde stemkastjes konden de leden stemmen op de genomineerden voor de Aanmoedigingsprijs voor de Utrechtse land- en tuinbouw. De coöperatie Biomeerwaarde Ei viel na de eerste stemronde af. Met 56,6 procent won Vallei Boert Bewust het van Local2Local, de coöperatie die onder andere gezamenlijk streekproducten aanbiedt.
‘Vallei Boert Bewust past bij het thema van vandaag’, zei stuurgroeplid Jan Overeem. ‘Het is belangrijk dat als alles om je heen verandert, je meegaat. Wij willen de kloof tussen burgers en boeren dichten. Burgers moeten weten wat er in de stallen gebeurt.’
Leden van LTO Noord De Liniedijk vertegenwoordigen de Utrechtse tak van de ‘Gelderse’ vallei. Het samenwerkingsverband is met steun van LTO Noord Fondsen opgezet. Vallei Boert Bewust telt nu veertig deelnemers en streeft naar honderd deelnemers dit jaar.
‘Voor mei of juni willen we een week houden waarbij elk bedrijf iets moet doen, bijvoorbeeld dat er op een avond acht mensen helpen bij het melken. We willen extra inzoomen op het bedrijf’, vertelde Overeem.

Darwin

Directeur Ton Wortel van The Greenery citeerde Darwin om zijn visie op het thema te geven: ‘Het zijn niet de sterksten die kunnen overleven, maar zij die zich kunnen aanpassen aan nieuwe levensomstandigheden.’
Daarbij haalde Wortel een onderzoek van voormalig Shell-topman Arie de Geus aan. Hij heeft onderzocht wat bedrijven langdurig succesvol maakt. ‘Dat zit ‘m in het vermogen om zich aan te passen aan maatschappelijke en marktveranderingen, tolerantie ten aanzien van andere meningen en behoudend financieel beleid’, aldus Wortel.
Wortel gaf zijn toehoorders mee vooral te kijken naar wat er in de markt gebeurt. Zoals The Greenery de focus heeft verlegd van een afzetorganisatie naar een markt gestuurd bedrijf. ‘De AGF-sector kan zich bijvoorbeeld inrichten op maatschappelijke veranderingen als individualisering, lokale teelt en crowdfunding’, stelde Wortel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer