‘Verkoop meer dan kennis in China’

Nederland moet zich inspannen om de export van landbouwkennis naar China zoveel mogelijk te combineren met de export van landbouwproducten. Dat vindt Marinus Overheul, voormalig Landbouwraad in Peking.

Haijo Dodde
Voor de export van Nederlandse land- en tuinbouwproducten is China de belangrijkste groeimarkt buiten de Europese Unie. Overheul voorspelt dat de waarde van de landbouwexport naar China kan doorgroeien van de huidige 1,5 miljard euro tot op termijn zo’n 5 miljard euro per jaar.
Op uitnodiging van LTO Noord Oostelijk-Flevoland sprak hij in Dronten over zijn ervaringen als Landbouwraad in Rusland en China en over de Nederlandse handelsperspectieven in beide landen.
Volgens Overheul zijn vooral Chinezen leergierig en geïnteresseerd in de Nederlandse landbouwkennis. Toch adviseert hij om de export van kennis altijd te combineren met de export van hoogwaardige land- en tuinbouwbouwproducten.
‘Het meeleveren van kennis met de producten is ondersteunend en moet niet los van elkaar gezien worden. Wij doen het overigens goed als handelspartner in China, net als bijvoorbeeld Amerika, Canada, Frankrijk en Denemarken’, vertelde de voormalige vertegenwoordiger van het ministerie van EZ in Peking.
Volgens Overheul stelt China hoge kwaliteitseisen en scoort Nederland met name goed vanwege de fytosanitaire en veterinaire keuringssystemen. ‘Verder is het voor de handel op China van belang een compleet pakket te kunnen leveren, zonodig ook producten uit andere werelddelen.’

Versnelde ontwikkeling

De Chinese landbouw maakt een versnelde ontwikkeling door waarbij de bedrijven steeds grootschaliger worden. Nederlandse agrobedrijven zijn betrokken bij diverse projecten op het gebied van de melkveehouderij en ook in de akker- en tuinbouw.
Om de banden met China warm te houden is het volgens Overheul van belang om regelmatig handelsmissies over en weer te organiseren. ‘Dat kan op alle niveaus, liefst ook op politiek en hoog ambtelijk niveau. Daar hechten Chinezen veel waarde aan.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer